Čišćenje ventilacije

Čišćenje ventilacije složen je proces koji obuhvaća više radnih procesa.  U to ulazi demontaža i montaža raznih cijevi, motora, turbina, napa i drugih djelova  sustava za ventilaciju.  Prednost takvog načina čišćenja je u tome što se svaki element ventilacije čisti kvalitetno, te se isti i pregleda kako bi bili sigurni da ventilacija funkcionira ispravno. Tu je potrebno napomenuti i sigurnosne sustave tipa protupožarnih zaklopki koji su ključni u spriječavanju požara, te se isti moraju kvalitetno održavati. Naši djelatnici obučeni su da kvalitetno obavljaju zadane poslove, te smo uvijek u trendu sa novom tehnologijom.

Infiltracija i ventilacija - razlike? Infiltracija podrzaumijeva dotok vanjskog zraka u zgradu kroz zazore i ostale nenamjerne otvore, kao i kroz vanjska vrata pri ulaženju i izlaženju iz zgrada - propuštanje zraka. Ventilacija podrzaumijeva namjerno dovođenje određene količine vanjskog zraka u zgradu kroz projektirane otvore - namjera regulirane distribucije zraka. Ventilacijski sustav očuvati će svježinu prostora,  no većina ljudi nije svjesna da ispravno prozračen prostor čuva ljudsko zdravlje, doprinosi većoj životnoj i radnoj učinkovitosti i boljoj atmosferi.

image 8Ventilacijski sustav je dizajniran i namjenjen za dovođenje vanjskog zraka u prostor ili odvođenje plinova, dima, čestica onečišćenja ili prašine iz željenog prostora, tako da razlikujemo dva najvažnija područja ventilacijskih sustava:
• ventilacijski sustav za dovođenje vanjskog zraka u prostor (poslovne ili stambene zgrade, podzemne građevine, industrija, škole itd...),  gdje ventilacijski zrak osigurava uvjete toplinske ugodnosti (hlađenje i/ili grijanje)
• ventilacijski sustav za uklanjanje čestica koje se talože zagađivača, ili plinova, dima, prašine  (radionice, industrijski pogoni, kuhinje, itd...)

U ventilacijama se koriste i filteri (filtracija), no ni to ne spriječava da neki onečišćivači prodru u sistem. Sakupljaju se i talože tijekom godina što za posljedicu može imati nepravilnu fukncionalnost sustava ventilacije. Ukoliko sistem osim za transport svježeg zraka služi i za grijanje - hlađenje, on postaje manje učinkovit, a troši neusporedivo više energije, može se dogoditi i širenje neugodnih mirisa (kondenzat često predstavlja medij za razvoj pljesni i gljivica a time i neugodnih mirisa). Nataložena prašina i nečistoće su savršena podloga za sve bakterije i gljivice i ulaze kroz ventilacijski sustav do prostora koji ventiliramo. image 20Nažalost i filteri su tu nemoćni ako se redovito ne čiste i ne mijenjaju. Prvi simptomi onečišćene ventilacije će se pojaviti kao iritacija dišnih puteva, astma ili aspergiloza. Znakovi bolesti uzrokovanih preosjetljivošću na gljivične antigene ne mogu se razlikovati od onih uzrokovanih preosjetljivošću na druge alergene kao pelud, kućna prašina ili grinje budući da su i ovdje prisutni svrbež sluznice očiju i nosa, kihanje, kašljanje, šmrcanje te otežano disanje. Optinel ima zadatak da pregleda Vaš ventilacijski sustav, i da u dogovoru sa Vama kemijsko strojno u potpunosti počisti i deznificira sve komponente ventilacije. 

Kad govorimo o tipu ventilacija, onih koje služe za odvođenje čestica prašine, dima, čađi i nečistoća iz radnih prostora, odsisni kanali često su onečišćeni, jer se u istim taloži i dio nečistoća koje želimo izbaciti.  Zaprljana ventilacija više ne funkcionira kako treba, te dim, nečistoće i prašina ostaje u radnom prostoru, i bitno može utjecati na kvalitetu zraka u istom ali i nataložene masnoće su lako zapaljive. Našim uslugama kemijsko strojnog čišćenja možemo uspješno očistiti i deznficirati sve komponente sustava, i osigurati njegov pravilan i siguran rad.

Pravilna filtracija zraka kroz održavan i servisiran ventilacijski sustav, spriječava prodor većine vanjskih čestica u čisti prostor.