Klima uređaji

Naše djelatnosti vezane uz klimatizaciju su prodaja, ugradnja i servis klima uređaja. U našoj ponudi/prodaji nudimo slijedeće klima uređaje: Korel, Midea, LG, Samsung, Mitsubishi, Toshiba.

IMG 1746Ugodna  klima  u  našim  domovima  zasigurno  je  jako  važna  za  zdravlje  ukućana  i  komfor stanovanja. Na tržištu postoje mnoge izvedbe klima uređaja ovisno o namjeni, veličini i energentu koji koriste.  Za  pravilno  funkcioniranje  split  i  multisplit  sustava potrebno je imati dva odvojena spremnika energije koji će međusobno izmjenjivati toplinu.

U režimu hlađenja unutarnja jedinica će  preuzimati  toplinu  zraka snižavajući mu pri tome temperaturu. Preuzeta  toplina  uzrokovat  će isparavanje  rashladnog  medija  koji struji  između  unutarnje  i  vanjske jedinice.  Potom  će  rashladnom mediju  u  parovitom  stanju  u kompresoru  biti  povišeni  tlak  i temperatura što će omogućiti da se u izmjenjivaču  vanjske  jedinice  izvrši kondenzacija  rashladnog  medija  na način  da  se  toplina  preda  vanjskom zraku. Kružni proces će biti dovršen u ekspanzijskom ventilu, nakon čega će rashladni  medij  u  tekućem  stanju ponovno  doći  u  unutarnju  jedinicu čime će cijeli postupak biti ponovljen.

U  režimu  grijanja  odvija  se  obrnuti proces,  odnosno  vanjska  jedinica postaje  isparivač  rashladnog  medija pri  čemu  preuzima  toplinu  vanjskog zraka.  Mehaničkim  radom kompresora rashladnom mediju će se povisiti  tlak  i  temperatura  a kondenzacijom  u  unutranjoj  jedinici toplina  rashladnog  medija  bit  će predana unutarnjem zraku. Ciklus će biti  dovršen  u ekspanzijskom ventilu nakon čega se proces ponavlja. Klima uređaj služi poboljšanju uvjeta boravka u prostoru što se tiče mikroklimatskih uvjeta, a da bi to zaista tako i bilo potrebno je pridržavati se nekih pravila pri korištenju.

0088Održavanje klima uređaja također ima višestruku ulogu kako sa stajališta funkcionalnosti,  tako  i  u  smislu  utjecaja  na  zdravlje  i  potrošnju  električne  energije.  Budući da  većina proizvođača  valjanost  jamstva  uvjetuje  godišnjim  servisom  od  strane  ovlaštene  osobe svakako to poštujte. Taj pregled obuhvaća provjeru komponenti uređaja, stanje rashladnog medija,  temeljito  čišćenje  i  vrlo  važno  dezinficiranje  unutarnje  jedinice.  Naime,  tijekom sezone hlađenja u unutranjoj jedinici se stvara kondenzat koji se sakuplja i odvodi izvan uređaja. Dakle atmosfera unutar jedinice je vlažna i pogodna za nastanak biopodloge koja će biti plodno tlo za nastanjivanje raznih vrsta bakterija i gljivica koje će se zatim u struji zraka širiti prostorom. Da se to spriječi unutarnju jedinicu je potrebno temeljito očistiti i dezinficirati, a sam korisnik će u određenim vremenskim razmacima prema potrebi očistiti filtere i kućište jedinice.

Kod velikog broja korisnika zbog neupućenosti prevladava mišljenje kako klima uređaje ne treba čistiti i dezinficirati od strane ovlaštenog servisa već da je dovoljno samo redovito prati filtre. Takav uređaj predstavlja pravi izvor zaraza i može biti uzrok mnogih bolesti koje uzrokuju bakterije koje su se namnožile na isparivaču unutarnje jedinice. Tek kada se u klimatiziranim prostorima počnu osjećati nelagodno, kada se iz uređaja osjeti neugodan miris ili kada uređaj ne hladi dovoljno, za pomoć se obraćaju serviserima.

Naš servis raspolaže stručno osposebljenim kadrovima i optimiziranim zalihama rezervnih dijelova.